Winkelmand

Drie veelgemaakte fouten in SketchUp

Drie veelgemaakte fouten in SketchUp

En hoe het wel moet...

SketchUp wordt wereldwijd heel veel gebruikt. Sterker nog; het staat op nummer 2 op de ranglijst van populairste 3D programma’s. Het is makkelijk te gebruiken, en de leercurve is kort. Dat neemt ook het risico met zich mee dat veel mensen die tekenen ‘maar wat doen’. Als je SketchUp goed en efficiënt wilt gebruiken, voorkom dan deze veelgemaakte fouten:

1. Klikken in plaats van slepen.

Elk stuk gereedschap (elke tool) in SketchUp kan je op twee manieren gebruiken. Door te slepen of door te klikken. Neem bijvoorbeeld het tekenen van een eenvoudige lijn.

Slepen: Klik op de line tool, duw je muisknop in op de plek waar je wilt dat de lijn start en laat los als je klaar bent met de lijn. Het werkt wel, maar je mist een hoop handigheidjes in het programma, let maar op.

Klikken: Elke tool start met een klik en doorloopt twee of meer klikstappen. Opnieuw het voorbeeld van de line tool: Klik op de line tool, en klik in de tekening op het punt waar je wilt starten. Het startpunt van de lijn is nu gezet. beweeg met je muis naar de goede richting (voer eventueel een maat in) en klik een tweede keer om het eindpunt van de lijn te markeren (als je een maat in hebt gevoerd sluit je af met [ENTER] in plaats van een klik).

 

2. Pijltjestoetsen vergeten

Veel SketchUp gebruikers hebben geen idee dat de pijltjestoetsen iets toevoegen aan je workflow. Elke pijltjestiet is gekoppeld aan een asrichting. Met de pijltjestoets heb je de mogelijkheid om een tekenrichting te forceren of een vlak te positioneren.

PijltoetsKleurFunctie
BovenBlauw

–  lijn gaat omhoog of

–  vlak ligt op de grond

RechtsRood

–  lijn gaat langs rode as

–  vlak staat haaks op rode as

LinksGroen

–  lijn gaat langs groene as

–  vlak staat haaks op groene as

 

3. Componenten en groeperen

Met componenten groepeer je een onderdeel van je tekening.  Maak van alles wat los staat in je tekening (Deur, deurklink, kozijn, kast, enzovoort… ) een component en geef het een naam. Componenten zijn terug te vinden en los op te slaan om later opnieuw te kunnen gebruiken.

Groeperen is ook een functie, alleen deze is minder uitgebreid.

Er zijn nog veel meer tips om nog veel meer uit SketchUp te halen. Lees ook eens ons blogartikel “5 tips om beter 3D te tekenen met SketchUp“. Wil je een goede start, volg dan een SketchUp cursus om het onderste uit de kan te halen. Heb je specifieke vragen? Stuur ons een mail en we helpen je graag verder!

Interessant artikel?

Share on facebook
Deel op facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on email
Deel via mail

Gerelateerde berichten

vacature marketing stagiair

Vacature marketing stagiair

Vacature marketing stagiair Enthousiaste marketing student gezocht! Ben jij een enthousiaste marketing of communicatie student? Wij zijn op zoek naar jou! SketchUpExpert.com is een groeiend

Lees meer...
SketchUp snelcursus zomer

SketchUp zomer snelcursus

SketchUp snelcursus Wil jij deze zomervakantie je SketchUp skills verbeteren? In augustus bieden we een SketchUp Bootcamp cursus aan. De essentiële SketchUp basiscursus in 1

Lees meer...

Ook expert worden in SketchUp?

We hebben een eBook geschreven met daarin gratis tips om nóg beter te worden in SketchUp!

Ontvang ‘m direct in je mailbox.